Kårbandet

Herrar bär bandet från höger axel till vänster höft, under västen. Man fäster bandet med säkerhetsnålar i hängslena eller i skjortan, vilket innebär att man endast behöver köpa cirka 30-60 centimeter. Ett alternativ är att köpa ett helt band, det vill säga 1,5 meter som går runt hela överkroppen. Det blir dyrare men man slipper krånglet med säkerhetsnålar när man ska ha högtidsdräkt. Då lägger man ihop bandet vid vänstra höften fäster med någon slags tyngd, till exempel en femkrona, så att bandet håller sig rakt och fint.

Damer bär det bandet i en bandrosett vid axeln. Damer fäster medaljer på vänster axelband eller strax nedanför. För damer räcker det att köpa 30 cm när bandrosetten ska vikas.

Blekinge studentkår har ett kårband. Detta är ett ordensband som främst ska bäras vid finsittningar, alltså sittningar där klädkoden är högtidsdräkt. Ordensbandet är 35 mm brett, med färgerna blå-vinröd-blå. De blå ränderna är 5 mm breda och ligger på var sin sida av den 25 mm breda vinröda randen.

En dålig bild på detta är:

Kårband på teknologmössa